Skip to main content

DE OORZAKEN VAN HAARBESCHADIGING

Haar heeft een fascinerende structuur. Het heeft drie verschillende lagen en bestaat uit aminozuren (keratine eiwitten) die bij elkaar worden gehouden door bindingen. Dit zijn de waterstofdingen ,zwavelbruggen/ disulfidebindingen en zoutbindingen. Elke haar groeit uit zijn eigen individuele haarzakje. De haarbol bevindt zich aan de basis van elk haarzakje en bevat de groeiende haarcellen. Deze verdelen zich voortdurend en duwen omhoog, waarbij ze geleidelijk verharden. De buitenste laag van de haarschacht zijn de haarschubben, de dakpannen van je haren. Ze hebben een keratine laag en overlappen elkaar vanaf de aanzet tot de puntjes. Haarschubben zijn een goede graadmeter voor de gezondheid van je haren: bij gezond haar sluiten haarschubben mooi op elkaar aan en is het haar sterk en voelt glad aan. De binnenste lagen van de haren zijn de haarkern en het haarmerg. De haarkern bestaat voornamelijk uit eiwitten, zoals keratine en is zeer slijtvast. De keratine wordt bij elkaar gehouden door verschillende bindingen die kunnen verbreken als het haar beschadigd raakt. De haarkern is verantwoordelijk voor een goede hydratatie, flexibiliteit en voor de kleur van het haar. Het haarmerg is vaker aanwezig bij de dikkere haartypen en bestaat voornamelijk uit cellen en lucht. De gezondheid van de haarkern hangt grotendeels af van de bescherming die de haarschubben bieden. Gezonde, gesloten haarschubben zorgen dat de haarkern gehydrateerd blijft.

De hoofdhuid is essentieel bij gezonde haren. De hoofdhuid moet gezond zijn en de haarzakjes zullen voldoende voeding moeten krijgen. Een droge hoofdhuid kan de haarzakjes niet voeden en kan al direct beschadigd, broos, poreus haar geven. Daarnaast vormen hittebehandelingen, chemische behandelingen, stress, verkeerde voeding, UV, chloor, water etc. een gevaar voor huid en haar. Bij beschadigd haar zijn de haarschubben aangetast en staan open. De keratine van de haarschubben en de olielaag, die natuurlijk wordt aangemaakt, is dusdanig aangetast en verdwenen dat de schubben geen bescherming meer bieden aan de haarkern. Hierdoor kan de haarkern worden aangetast, want water en schadelijke vloeistoffen kunnen in de haarkern trekken. Vaak raken dan de keratine eiwitten en verschillende bindingen in de haarkern beschadigd of worden verbroken. Beschadigd haar voelt stroef, broos en ruw aan, is kwetsbaar, niet meer elastisch en glanst niet meer. Hierdoor ontstaat pluis, is de glans weg en biedt het haar geen samenhang en volume meer.

De bindingen in je haren die beschadigd kunnen raken zijn:

  • Disulfidebindingen kunnen worden beschadigd door je haar te kleuren, door chloorwater en door chemische behandelingen.

  • Waterstofbruggen worden verbroken doordat water het haar binnendringt, of dit nu door het wassen komt of door de luchtvochtigheid. Verandering van (lucht)vochtigheid zullen de waterstofbruggen opnieuw breken en resetten, waardoor het haar zijn oorspronkelijke vorm verliest. Ze kunnen ook kapot gaan door de hitte van het föhnen of stylen met hitte tools.

  • Zoutbindingen worden beïnvloed door de pH-waarde, dus ze breken als ze plotseling een onevenwicht in de pH-waarde ervaren, bijvoorbeeld wanneer je producten gebruikt waarvan de pH-waarde niet geoptimaliseerd is voor de haren en de hoofdhuid.

Sommige bindingen zijn eenvoudiger te herstellen dan de andere. Herstellen van bindingen vereist verschillende ingrediënten en sommige daarvan zijn zeer hoogwaardig en moeilijker te verkrijgen. Producten die snel effectief zijn vereisen extra aandacht omdat daarmee aanvullende ingrediënten nodig zijn. Daarom richten de meeste fabrikanten zich op het herstellen van de Disulfidebindingen en behandelingen die langer duren en uitgewassen moeten worden. Voor het herstellen van waterstofbruggen en zoutbindingen bieden ze vaak separate producten aan. OLI G herstelt met 1 product alle bindingen en gebruikt hiervoor onder andere botanische aminozuren.  Wel zo gemakkelijk want met 1 product is volledig haarherstel mogelijk. Uitspoelen is niet nodig, iets wat ook al tamelijk uniek is.

Haren en hoofdhuid beschadigen door vrij radicalen, warm/heet water en zaken waar je zelf invloed op hebt. Vrije radicalen maak je zelf aan door de afbraak van voedingsstoffen, maar ook door alcohol medicijnen, stress, UV en roken. Vrije radicalen valt proteïne zoals Keratine en collageen aan.

Vermijd minerale olie en wax. Deze vormen een laagje om de haren waardoor de haren geen water kunnen opnemen. Sulfide en parabenen en alcohol gebruik je simpelweg niet. Deze zaken drogen de haren en hoofdhuid uit.

Chemische behandeling zoals haarkleuring of ontkleuring en permanent. Door een chemische behandeling verandert de samenstelling van je haar. Hierbij gaan de haarschubben open staan zodat je haren de verf kan opnemen. Tijdens dit proces kan er beschadiging aan de haarschubben optreden. Bouwstoffen, zoals Keratine en aminozuren, die je haren altijd zo sterk en stevig hielden, worden onderbroken of verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat je haar verzwakt. Disulfide bindingen in de haren worden verbroken.

Hitte. Producten zoals een föhn, krultang of stijltang. Hitte is slecht voor je haren. Gebruik dus altijd producten met een hitte beschermer. Je haren bestaan namelijk voor een groot deel uit vocht. Door hittetools te gebruiken verdwijnt het vocht uit je haren met droog haar tot gevolg. Ook het zonnebaden in hogere temperaturen kunnen de haren beschadigen. Waterstofbruggen in de haarkern verbreken.

Overige oorzaken. Haren wassen zonder gebruik van conditioner achteraf waardoor de haarschubben open blijven staan. Haren hardhandig droogwrijven (katoenen handdoek), te veel en te hard kammen of borstelen, elastiekjes met metalen sluitingen of strakke staarten kunnen ook zorgen voor beschadigd haar. UV licht, zee- en zwembadwater droogt de haren uit. Ouder worden gaat vaak gepaard met haaruitval en het dunner worden van de haren. Je verliest collageen (sterkte) en je maakt minder talg aan waardoor de haren droger worden. Grijze haren zijn kwetsbaarder dan gepigmenteerde haren. Ook stress of onevenwichtige voeding kunnen beschadigde haren veroorzaken. Daarnaast is te veel wassen van de haren ook niet goed. Het wassen zorgt ervoor dat haar voedingsstoffen kan opnemen. Bij te vaak wassen kunnen deze ingrediënten zich gaan ophopen of dat de hoofdhuid zijn natuurlijke vetlaag verliest. Was je haren niet vaker dan 2-3x per week, hierdoor geef je het haar, in de dagen dat je het niet wast, tijd genoeg om OLI G goed op te nemen in je haren. Spoel shampoo eventueel uit met koud water.

  • Haar is ruw (voelt als stro), mat, dof en pluist, poreus, droog en broos, pluizig en breekt snel.

  • Haar heeft veel gespleten haarpunten en is minder elastisch (gezond haar kan tot 150% uitrekken zonder ter breken).

  • Kleur (haarkleuring) vervaagt snel.

  • Haarverf pakt donkerder uit dan gewend omdat vloeistoffen gemakkelijk in de haarkern kan doordringen.

  • Haar blijft aan de kam of borstel hangen en is nauwelijks kambaar.
  • Gebruik OLI G.....
  • Verzorg de hoofdhuid!
  • Vermijd vrije radicalen
  • Kleur, ontkleur, krul of ontkrul, verhit haren zo min mogelijk
  • Gebruik een milde shampoo (Bijvoorbeeld van OLI G). Oli G heeft een milde shampoo zonder SLS, SLES (sulfaten), parabenen en siliconen. OLI G droogt de haren niet uit. De shampoo zorgt ervoor dat je haarschubben open gaan staan, om de haren goed en effectief te kunnen reinigen en de OLI G ingrediënten goed op te kunnen nemen.
  • Gebruik een haarolie en spray booster

  • Maak haren zo min mogelijk nat. Voorkom dat haren vaak nat worden en drogen.

  • Pas een shampoo (of andere haarproducten zoals styling) aan op de PH van huid en haar. Haarbeschadiging kan optreden omdat een shampoo (veelal goedkopere) niet geschikt is, of te agressief, voor de haren en hoofdhuid. Doe een test bij de haarprofessional. Let op: gebruik een PH neutrale shampoo

  • Was de haren maximaal 2x per week. Je denkt dat je de haren reinigt, maar te veel wassen zorgt voor built-up van ingrediënten die de haren niet meer kunnen opnemen.

  • Het is van essentieel belang om altijd OLI G Atomic Hair Treatment of de OLI G conditioner te gebruiken, om je haarschubben weer te sluiten. Als je alleen een shampoo gebruikt blijven je haarschubben open staan en beschadigen je haren nog meer. 

  • Gebruik een goede conditioner (bijvoorbeeld van OLI G) voor het sluiten van de haarschubben als je OLI G Atomic Hair Treatment niet gebruikt. 

  • Spoel haren uit met koud water en dus niet altijd met warm water. Koud water sluit de haarschubben.

  • Droog natte haren niet te snel. Wrijf niet te hard met een handdoek de haren droog en ga zeker niet direct natte haren föhnen.

  • Gebruik altijd producten met een hittebeschermer bij het föhnen. OLI G heeft een ingebouwde hittebeschermer.

  • Bescherm haren met OLI G tegen UV straling of volle zon.

  • Was haren vooraf en achteraf met schoon water na zwemmen in zee- of chloorwater.

  • Gebruik haarspray of haarserum van OLI G voor essentiële voeding.

  • Eet gevarieerd en gezond