Skip to main content

WAT IS BONDING?

WAT IS BONDING?

Bonding is HOT! Je hoort het overal, vooral op internet en bij de kapper. Maar wat is het precies?  

Helaas klinkt het in het Engels spectaculairder dan in het Nederlands. Bonding is niets meer dan het herstel van de bindingen die in zich in de haarkern bevinden. Met binding wordt bedoeld dat de producten deze bindingen weer herstellen. Iedere fabrikant doet dat op zijn eigen manier. Welke bindingen worden bedoeld?

De bindingen in je haren die beschadigd kunnen raken zijn:

 

  • Disulfidebindingen kunnen worden beschadigd door je haar te kleuren, door chloorwater en door chemische behandelingen.

 

  • Waterstofbruggen worden verbroken doordat water het haar binnendringt, of dit nu door het wassen komt of door de luchtvochtigheid. Verandering van (lucht)vochtigheid zullen de waterstofbruggen opnieuw breken en resetten, waardoor het haar zijn oorspronkelijke vorm verliest. Ze kunnen ook kapot gaan door de hitte van het föhnen of stylen met hitte tools.

 

  • Zoutbindingen worden beïnvloed door de pH-waarde, dus ze breken als ze plotseling een onevenwicht in de pH-waarde ervaren, bijvoorbeeld wanneer je producten gebruikt waarvan de pH-waarde niet geoptimaliseerd is voor de haren en de hoofdhuid.

Sommige bindingen zijn eenvoudiger te herstellen dan de andere. Herstellen van bindingen vereist verschillende ingrediënten en sommige daarvan zijn zeer hoogwaardig en moeilijker te verkrijgen. Producten die snel effectief zijn vereisen extra aandacht omdat daarmee aanvullende ingrediënten nodig zijn. Daarom richten de meeste fabrikanten zich op het herstellen van de Disulfidebindingen en behandelingen die langer duren en uitgewassen moeten worden. Voor het herstellen van waterstofbruggen en zoutbindingen bieden ze vaak separate producten aan. OLI G herstelt met 1 product alle bindingen en gebruikt hiervoor onder andere botanische aminozuren.  Wel zo gemakkelijk want met 1 product is volledig haarherstel mogelijk. Uitspoelen is niet nodig, iets wat ook al tamelijk uniek is.