Zum Hauptinhalt wechseln

HOE HOUD IK MIJN HAAR MOOI TIJDENS VAKANTIE?

Wist je dat ook je haar schade door de zon kan oplopen? Wist je dat je kleuring vervaagd door UV straling? Dit werkt ongeveer hetzelfde als bij je huid. Je haar bevat, net als je huid, melanine. Dit pigment beschermt je haar (en je huid) een beetje tegen de zon. Door uv-straling breekt de melanine af, waardoor je haar uiteindelijk ontkleurt. Als er te veel melanine afbreekt, zullen de proteïnes in je haar verdwijnen. Door blootstelling aan de zon neemt namelijk het aantal aminozuren (proteïne) in je haar af, waardoor het zwakker wordt. Uiteindelijk geeft de zon je  droge, doffe en breekbare haren.

Hoe snel je haar dof wordt door de zon hangt van je haarkleur af. Blond, wit en grijs haar zijn gevoeliger voor de zon dan bruin of zwart haar. Dit heeft alles te maken met de melaninevoorraad in het haar: het stofje dat je haar pigment geeft. Lichtgekleurd haar heeft van nature minder (of geen) melanine dan donker haar, en is daardoor minder lang bestand tegen zonnestralen. Hoewel bruin en zwart haar dus iets beter beschermd zijn tegen uv-straling, lopen die uiteindelijk ook zonschade op. Dit duurt alleen wat langer.

Heb je blond, bruin, wit of zwart haar? Elke haarkleur dien je te beschermen tegen de zon. Gebruik een haarproduct met uv-filter, zoals de UV & Color booster van OLI G. 


Chloor- en zeewater

Niet alleen de zon maakt je haar zwakker, ook zee- of chloorwater doet dit. Want zowel zout water als chloor beschadigen je haar. Maar allebei op een andere manier. Zout water dat achterblijft in je haar droogt op in harde kristallen die door wrijving met je haar schade veroorzaken. Chloorwater verzwakt het haar van binnenuit, doordat er kleine bubbeltjes met opgeloste proteïne ontstaan, die door de buitenste laag van je haar barsten. Die kleine zakjes blijven gemakkelijk hangen aan je borstel of kam en zo kunnen er scheurtjes komen in de buitenste haarlaag, met dof haar tot gevolg. En uiteindelijk kan je haar er zelfs door afbreken.

Heb je geen zin in dof en beschadigd haar?  Je haar kan je beschermen met de Renew Balanced olie (niet uitspoelen) of met de UV color booster van OLI G. Spoel je haar uit zodra je uit het water komt. Hoe korter het haar in aanraking komt met het chloor hoe beter. Ook kan het zeewater zo niet opdrogen en schade aanrichten. Was daarna je haar met shampoo en voedt het met een conditioner of olie.